De ervaringsdeskundige denkt nu mee

Verslag

“Het is goed om vandaag te vieren wat er al is bereikt”, zei dagvoorzitter Charlotte Talens bij de opening van de congresdag. Het belangrijkste daarvan is dat de ervaringsdeskundige is gaan meedenken en mee-ontwikkelen.

“Welke vragen leven bij de cliënten, begeleiders en naasten? Die zijn we gaan onderzoeken”, vertelt directeur Theo van Uum van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) over de Kenniscoalitie, een samenwerking van meerdere partijen. “Het is daarbij belangrijk dat alle partijen dat niet los van elkaar doen maar steeds blijven samenwerken.” 

Het belangrijkste, zegt Van Uum, is dat er door de Kenniscoalitie niet alleen naar wetenschappelijke resultaten wordt gekeken, maar vooral ook naar de kennis vanuit de praktijk zelf. Dat is kennis van de werkvloer, maar nog belangrijker: van de bewoners zelf. Zij zijn de afgelopen jaren mee gaan denken en hebben fors bijgedragen om de kennis voor betere zorg te vergroten. Daar plukken we met zijn allen de vruchten van.

De afgelopen jaren hebben we laten zien dat we de krachten op een succesvolle manier hebben gebundeld.
Theo van Uum

Te bescheiden 
De sector blijft bescheiden, vindt dagvoorzitter Charlotte Talens. Van Uum is het daarmee eens. “We zijn inderdaad een bescheiden sector. Want we mogen trots zijn op onszelf. De afgelopen jaren hebben we laten zien dat we de krachten op een succesvolle manier hebben gebundeld. Hiermee zijn we koploper.” 

Thema’s die de komende jaren bij de Kenniscoalitie op de agenda staan, zijn complexe gezondheidsproblemen (“hoe help je mensen bijvoorbeeld met ernstige slaapproblemen?”), digitalisering en automatisering, diversiteit, en de maatschappelijke meerwaarde van de zorg leren en verbeteren. Van Uum: “Ik hoop dat we vandaag de agenda kunnen aanvullen met vragen uit de praktijk.” 

Charlotte Talens Theo van Uum